Тенис на маса – 19.03.2023г.

В зала „Колезионе“ – търговски център „Двете кули“ се проведе турнир по тенис на маса от състезанията за Ученическа купа Варна. Тома Николаев се класира на 3-то място след много оспорвани срещи.
Отборно момчетата се класираха на 5-то място.

Честита победа!

          На 16.03.2023г. представителен отбор от IV-ти клас участва в спортен празник „Бързи и сръчни“ организиран от Община Варна.
          Нашите ученици се представиха достойно печелейки купа и сребърните медали.


Честито!

РЕЗУЛТАТИ ОТ НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ „КЛЮЧЪТ НА МУЗИКАТА“

ОБЛАСТЕН КРЪГ

ТРЕТИ МАРТ 1878 година – Освобождението на България от турско робство

      Свободата – за нея е издигнат най-светлият храм в душите ни, като нейни чеда и духовни продължители, като наследници на непреходно дело, ние вапцаровци по традиция организирахме дейности, посветени на 3 март- нашият Национален празник.
      Под ръководството на ученическия съвет и педагогическия колектив бяха организирани:

  • Tържествен час на класа
  • Конкурс за рисунка и емблема
  • Песенен конкурс ,,Пеем за България‘‘

      Празничните дни завършиха с тържествен концерт в Актова зала. На него бяха представени новите членове на Духовия оркестър и Мажоретния състав. Госпожа Петрова, директор на Второ основно училище „Никола Йонков Вапцаров“, поздрави присъстващите гости, ученици и учители със слово за непреходната стойност на историческите събития и самоотвержените подвизи на знайни и незнайни герои, довели до заветната Свобода.Тя връчи грамоти на учениците, които са се представили отлично на обявените конкурси.На празника учениците пяха патриотични песни, звучаха призивните стихове от нашите възрожденци.В края на концерта палитра от фолклорни мотиви заля залата и това бе нашият поклон , посветен на 145 годишнината от Освобождението на България от османско робство.

150 години от гибелта на Васил Левски – Апостола на свободата.

И пак е 18 февруари.
С цветя в ръцете, чинно коленичим.
Изплакала очите си – България,
все още чака своя син обичан.

Усетила как тежките му стъпки
отекват през едно превратно време,
тя вижда Левски да върви по пътя
и българи да падат на колене.

За прошка молим. Дълго и горещо.
С ръце високо вдигнати към Бога.
Нали за нас, душата го болеше –
издъхвайки, въздъхнал бе:
– НАРОДЕ ????

И днес върви. Земята гневно тръпне,
потресена от дребните ни страсти.
Обичаме героите си – мъртви.
Живеем тихо. Кротки. Безучастни.

Но идва Левски… Идва да ни пита
за болната ни съвест. За куража.
За кривиците в мислите ни скрити,
за раните от алчната ни жажда…

При нас се връща. Влиза във сърцата
да търси в тях възкръсналата вяра.
Върху която няма отпечатък
със дата 18 Февруари.

Александър Калчев

С множество изяви учениците от нашето училище изразиха почитта си пред Апостола.Във всяка класна стая бяха подредени кътове , посветени на живота и делото му.С неговия подвиг беше свързан и тържественият час на класа.Фоайето стана място за представяне на рисунки, в които талантливите ни художници показаха представата си за Апостола.Проведе се и традиционното състезание,,Лъвски скок‘‘. На 16.02. ученици от третите класове, под ръководството на госпожа Генчева, развълнуваха всички с изпълнения на стихове за Левски. На 17.02. ученици от втори и седми клас, заедно с господин Драгнев, взеха участие в Национално състезание ,,Лъвски скок‘‘, което се проведе в ЧСУ,,Юрий Гагарин‘‘. На 19.02. господин Кателиев и ученици от седмите класове участваха в общоградското шествие до паметника на Апостола на Алеята на Възраждането.

КОЛЕДНА ПРИКАЗКА В УЧИЛИЩЕ

 

Коледа е онова вълшебно време от годината, в което всичко е някак по-красиво, по-добро, по-светло.

 

      Истинска коледна приказка сътвориха учениците от пети и шести клас, ръководени от своите учители по музика, хореография и изобразително изкуство. На 23.12.22 г. те пресъздадоха магията на Коледа пред  съучениците си. Присъстваха много учители , както и ръководството на училището. Празникът започна с коледна песен, изпълнение на гайда и разказ за обичаите на Бъдни вечер. След това сцената се изпълни с талантливите  коледари от фолклорната група на г-жа  Радулова. Те пяха и наричаха за здраве и берекет. След тях , като в пъстър калейдоскоп,  на сцената се редуваха народни , модерни и състезателни танци, съчетание с топка, балетен танц, изпълнения на тромпет, цигулка и  гайда. Коледният дух завладя и публиката, която пееше заедно с изпълнителите песни за снега, Коледа, Нова година и училищния живот. През цялото време две ученички пресъздаваха видяното със средствата на изобразителното изкуство .Накрая госпожа Анита Петрова-директор на училището, благодари на участниците и техните ръководители. Тя поздрави всички с настъпващите празници.

Като във всяка вълшебна приказка, в нашата също имаше поука:

В тези празнични дни да отворим сърцата си за вдъхновението, да честваме новото начало, да бъдем по-добри, по-искрени със себе си и с другите.

Магията на Коледа идва при нас, защото я създаваме заедно!

ДЕН НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО

На 21.11.2022 г. Денят на християнското семейство беше отбелязан в нашето училище с концерт- спектакъл, подготвен от третокласниците, под ръководството на г-жа Петя Генчева, г-н Симеон Кателиев и класните им ръководители.Малките актьори пяха, танцуваха, говориха за християнските добродетели и всеобщите човешки ценности.Те влязоха в ролята на репортери, четоха забавни новини, разиграха сценка за живота на едно обикновено българско семейство .Със стихове и притчи учениците разказаха за този свят ден и засвидетелстваха благодарността си към своите семейства .Прозвуча и традиционната молитва.
Накрая г-н Илиев ги поздрави с празника от името на ръководството и им разказа за неговата древна история. С решение на Светия синод на българската православна църква от 1929 г.Въведение Богородично се чества и като Ден на християнското семейство.
Всички участници в спектакъла, както и публиката, си припомниха,че семейството е призвано да обгради децата с любов, разбиране и търпение .То възпитава у тях християнски добродетели.

КОЙ ЧЕТЕ НАЙ-ДОБРЕ ?

На 14.11.22 г. се проведе традиционното състезание ,,Кой чете най–добре?‘‘.Тази година то се превърна в празник на четенето, книгите и приказните герои.Участваха учениците от вторите класове.Събитието беше организирано от г-жа Петя Генчева и класните ръководители.Като на всеки празник не липсваха балони, клоун, забавни танци, скечове и цветни костюми. Звучаха детски песнички и стихотворения.Състезаваха се 6 отбора в два етапа:четене на непознат повествователен текст и четене на непозната стихотворна творба.Второкласниците се справиха отлично, а публиката ги слушаше с голям интерес.Състезанието беше оспорвано, но журито определи най-добрите .Г-н Емил Илиев,заместник-директор на нашето училище, им връчи грамоти и книги . Той благодари на участниците и организаторите.

Отбелязахме 1 ноември – Ден на народните будители

В навечерието на един от духовните български празници, 1 ноември – Деня на народните будители, бяха организирани поредица от инициативи с учениците от Второ ОУ,,Никола Вапцаров‘‘. Проявите започнаха с изготвянето на идейно – тематични кътове в класните стаи и във фоайето.В часа на класа учениците си припомниха смисъла на този празник, рецитираха и гледаха презентации. С най-голям интерес беше посрещнат концерта ,,С перото на Паисий‘‘В подготовката за него участваха учениците от четвъртите класове под ръководството на госпожа Петя Генчева и госпожа Йовка Владимирова.Седмици наред те репетираха, подготвяха подходящи костюми и музика .На 30.10. и 31.10. малките таланти зарадваха съучениците и учителите си с вълнуващ спектакъл.Те бяха сътворили истинска феерия от художествено слово, музика и светлинa.Вдъхновените изпълнения на стихове от Вазов , Д.Дебелянов и други български поети се редуваха с откъси от ,,История славянобългарска‘‘.Зрителите наблюдаваха и мултимедийна презентация за делото на народните будители.

ЕСЕННИ БАГРИ

Есенни багри изпъстриха фоайето на нашето училище. С голям интерес и въодушевление беше посрещната първата изложба за тази учебна година, посветена на есента. С помощта на природни материали и различни техники талантливите творци от първи до седми клас претвориха цветовете на есента в картини, макети и различни предмети. Изложбата беше организирана от госпожа Невяна Драганова, госпожа Венета Нейкова и госпожа Валя Маринова. Тя привлича авторите и техните съученици, които всеки ден се спират, оживено коментират и снимат изложените творби.

Почитаме паметта на Апостола на свободата Васил Левски!

Златен медал

Валери Даниелов Канелов – ученик от I а клас

Златен медал и грамота за отлично представяне на XV Национален музикален фестивал „Фолклорен изгрев“ (15-17.11.2019г.), направление: Инструменталисти (тамбура)

Честито!

Есента през погледа на учениците от Начален етап

21 ноември- Ден на християнското семейство

По традиция възпитаниците на Второ основоно училище „Никола Йонков Вапцаров“ почетоха празника на християнското семейство – прекрасен повод да покажем на близките си колко много ги обичаме и колко много означават те за нас

В Актовата зала децата от трети клас под ръководството на учителите си  сътвориха вълнуващ празник.

Честит празник будители!

През периода 7 – 11 октомври Второ основно училище бе домакин на международна изява по проект “Learning differently” – един от четирите европейски проекта, в които училището участва.

След впечатляващото посрещане на гостите ни, всеки един от дните бе наситен с дейности – открити уроци, спортни състезания, творчески работилници, посещения на културно- исторически забележителности.

В организацията и реализацията на дейностите активно участваха ученици, учители, родители.

Събитието бе отразено от Българска национална телевизия.

Изминалите дни ще се запомнят със споделения опит и много нови приятелства.

С обещание за нови срещи се раделихме с нашите приятели от Литва, Полша, Румъния и Хърватска.

Честит празник!

Днес 16.09.2019г. тържествено бе открита новата 2019/2020 година.

По традиция празничното настроение преливаше от песните и танците на учениците. Най-радостни бяха първокласниците, които със стихчета и многобройни балони изразиха трепетния си възторг за първия учебен ден.

Гостите на празника Иванка Пенева – старши експерт в РУО-гр.Варна, Веселин Рашев – председател на СБУ към КНСБ – гр.Варна, Христо Христов – кмет на район „Младост“- поздравиха ученици, учители и родители.

Поздравителни адреси получихме от Иван Портних – кмет на град Варна, обществени организации и други училища.

С пожеланието „На добър час!“ на директора Иванка Николова, ученици, учители и родители прекрачиха прага на Второ основно училище „Никола Йонков Вапцаров“

На добър час!

На 28 юни Второ основно училище „Никола Йонков Вапцаров“ изпрати своите седмокласници с „Довиждане, а не сбогом!“.
Директорът г-жа Иванка Николова, награди с грамоти и книги ученици, постигнали високи резултати в учебната дейност и представили достойно името на училището.
Поздрав поднесоха учениците от фолклорния състав и вокалната група на училището.
На добър час скъпи ученици!

Ваканция за учениците от V и VI клас

В обновената сграда на Второ основно училище „Никола Йонков Вапцаров“ тържествено приключи учебната 2018/2019 година за учениците от Vи VI клас.
На традиционното училищно тържество настроението от успешното завършване и предстоящите ваканционни дни се изрази в песните и стиховете на възпитаниците ни.
Директорът на училището – госпожа Иванка Николова, изрази всеобщата радост от обновената сграда и гордостта на ръководството, учителите и родителите от големия брой отличници, които заслужено награди с грамоти и книги.
На всички ученици пожелаваме весела ваканция!

За книгите

Изложба на ученици от седмите класове (корици  на книги, учебници, театрални костюми) украси фоайето. Децата посветиха своите  творби на най-българския  празник 24 май.

КОЛЕДЕН БАЗАР

По традиция във  Второ основно училище „Никола Йонков Вапцаров“  се откри Коледен базар с изработени от учениците картички, сувенири и  коледна украса.

22 април

Световен ден на планетата Земя

С поредица от инициативи ученици, родители и учители отбелязаха 22 април- Ден на Земята.

Почистено бе пространството около училището.

Участници от клуба по Човекът и природата съвместно с родители, организираха почистване на част от плажната ивица.

Под ръководството на своите учители, учениците изработиха експонати от отпадъчни материали за пролетния базар.

ТРЕТИ МАРТ 1878 година - Освобождението на България от турско робство

Свободата – за нея е издигнат най-светлият храм в душите ни, като нейни чеда и духовни продължители, като наследници на непреходно дело, ние вапцаровци по традиция организирахме дейности, посветени на  3 март- нашият  Национален празник.

Под ръководството на ученическия съвет и педагогическия колектив се отганизираха:

  • тържествени часове по класове
  • Конкурс за рисунка и емблема
  • Традиционен спортен ден, състезание „Лъвски скок“

Празничните дни завършиха с тържествен концерт в Актова зала.

Госпожа Николова, директор на Второ основно училище „Никола Йонков Вапцаров“, откри тържеството  със слово за непреходната стойност на историческите събития и самоотвержени подвизи на знайни и незнайни герои, довели до заветната Свобода.

С гордост тя съобщи и награди дванадесет ученици, класирали се за Нацционалната олимпиада „Ключът на  музиката“ и ученици получили поощрителни награди в Първата конференция „Учителска библиотека и поколението- предизвикателства и възможности“.

На празника учениците пяха патриотични песни, звучаха призивните стихове от нашите възрожденци.

Палитрата от фолклорните мотиви заля залата и това бе нашият поклон и букет, посветен на 141 годишнината от Освобождението на България от османско робство.

146 години безсмъртие


 

„….Ти ни трябваш и днес,
Апостоле,
да ни кажеш ни трябваш,
Апостоле,
как се люби народ,
Апостоле
как се служи на род,
Апостоле
как се дава живот,
Апостоле
за живота – живот,
Апостоле…“

                                                  Орлин Орлинов

 

КОЛЕДЕН БАЗАР

По традиция във  Второ основно училище „Никола Йонков Вапцаров“  се откри Коледен базар с изработени от учениците картички, сувенири и  коледна украса.

Вапцаровци празнуват!

По традиция в училище се провеждат Вапцарови дни, посветени на патронния празник на училището.

Проведоха се тържествени часове, в които учениците подготвиха кътове, отразяващи живота и творчеството на Никола Вапцаров.

Учениците участваха е традиционния крос. Поднесен бе венец на паметника на поета в центъра на града.

На общоучилищното тържество учениците рецитираха стихове и изпълниха патриотични песни.

Учениците Деница Илиева от VI А клас и Даниел Кралев от VI Б клас участваха в Общинския конкурс – рецитал по стихове на Вапцаров.

Така беше отбелязана 109 годишнината от рождението на Никола Йонков Вапцаров.

Erasmus+

Първа работна среща на участниците в проект Еразъм+ в  Appleby Primary School, Англия.

ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА СПОРТА В УЧИЛИЩЕ

Учениците от Второ основно училище „Никола Йонков Вапцаров“ отбелязаха Европейският ден на спорта в училище с много настроение и игри на открито. Инициативата е част от Европейска седмица на спорта и през тази година отново бе подкрепена от Министерство на образованието и науката